Kakao Likörü
Kakao likörü, önceden kabukları çıkarılmış ve kavrulmuş kakao çekirdeklerinin hiçbir katkı maddesi eklenmeden öğütülmesiyle imal edilen bir üründür. Elde edilen kakao kitlesi, kakao tozu ya da kakao yağı üretiminde veya çikolata yapımında kullanılabilir. Ürün yalnızca kakao çekirdeğinden yapılır.
CMS-İ20 Kakao Likörü

Yağ | %50 min |
Nem | %2 maks. |
İncelik | %99,5+/-0,3 |
Ph | 7.5+/-0.3 |
Kabuk İçeriği | maks. %1,75 |
Toplam Plaka Sayısı | 5000 |
E. Coli | Negatif |
Salmonella | Negatif |
Küf | 100gm/maks. |
Maya | 100/gm maks. |
Renk | Koyu Kahverengi |
Tat | Özgün |
Kakao Likörü Nedir?
Kakao çekirdeklerinin fermantasyonu, kavrulması ve rafine edilmesinden kakao likörü veya kakao kitlesi ismi verilen bir ürün elde edilir. İki ana bileşenden, kakao yağı ve kuru kakaodan oluşur. Bu likör, her türlü çikolatanın yapımında kullanılan temel maddedir ve ismine rağmen alkol içermez.
Kakao likörü, kakao ezmesi ya da kakao kitlesi olarak da bilinir. Kakaonun bir türevidir, kavrulmuş, doğranmış ve kabuğu çıkarılmış kakao çekirdeklerinin bütün karakteristik tat ve aroma özelliklerini içeren öğütme aşamasından gelir. Bu macun çikolataların üretiminde kullanılır.
Kakao Likörü Nasıl Elde Edilir?
Kakao çekirdekleri fermente edilir ve kurumaya bırakılır. Ardından çeşitli işlemlerden geçer. Bu işlemlerde bütün yabancı maddelerden temizlenir. Temizlenen çekirdekler ise çeşitli özelliklere sahip kazanlarda nem miktarının azaltılması için işleme tabi tutulur. Bu noktada renginde ve tadında değişimler olur.
Çekirdeklerin kabuğundan ayrılması için özel teknolojik makinelerle bazı işlemler yerine getirilir. Kabuğu çıkarılan çekirdekler, öğütme bölümünde yüksek sıcaklıklara maruz bırakılır ve kakao yağı bu noktada erir ve çekirdekten ayrılır. Bu uygulama sonunda oluşan mahsuller yağlı parçacıktır ve akışkan özellikleriyle katı-sıvı görünümündedir. Elde edilen bu ürünlere kakao likörü veya kakao kitlesi ismi verilir.