Kakao Yağı Çeşitleri

Kakao Yağı

Kakao yağı, kakao tozunun üretim sürecinde çıkarılan kakao çekirdeğinden elde edilen, doğal yenilebilir bir yağdır. Sadece hafif bir tada ve aromaya sahiptir ve beyaz çikolatada kullanılan tek kakao bileşenidir.

CB-İ50 Kakao Yağı

Nem %0,1 maks.
İyot 33.25
Peroksit 0.90
Toplam Plaka Sayısı Negatif
E. Coli Negatif
Enterobacteriaceae Negatif
Koliform Negatif
Salmonella Negatif
Küf Negatif
Maya Negatif
Renk Açık Sarı
Tat Özgün

Kakao yağı, kakao meyvesinin çekirdeklerinden çıkarılan bitki bazlı bir yağdır. Kakao çekirdeklerinde ortalama %50-55 oranında yağ bulunur. Kakao çekirdekleri preslenme işleminden geçerek toz ve yağ şeklinde ayrıştırılır. Elde edilen kakao yağı sarımsı-beyaz renklidir. Oda sıcaklığında sert formdadır. Vücut ısısında eriyebilir. Çikolatanın ağızda erimesine katkı sağlayan bir bileşendir.

İşleme sırasında, kakao çekirdeği ve kakao tozu erken bir aşamada ayrılır. Bu nedenle kakao yağı kendine has niteliklere sahiptir. Kakao yağının rengi hafif sarımsıdır. Oda sıcaklığında sertlik, parlaklık ve ağza alındığında hızlı erime gibi önemli özellikler içerir. Kokmasını önleyen doğal antioksidanlara sahiptir. Bu yüzden 2 ila 5 sene arasında muhafaza edilebilir stabil bir yağdır.

Pürüzsüz dokusu nedeniyle çeşitli gıdaların yapımında, kozmetik ürünlerinde ve sabunlarda kullanılabilir. Rektal fitillerinde yardımcı madde olarak ve yaraları iyileştirmek için tercih edilir. Polifenoller, Omega yağ asitleri açısından zengindir. Antioksidan yüklüdür, nemlendirici ve yumuşatıcı özelliktedir. Kozmetik endüstrisinde, hücreleri yenileme ve nemlendirme gücü nedeniyle sıklıkla kullanılır. Kokusu ayrıca esenlik hissini teşvik eden endorfin salgılatır.

  • Hasadı gerçekleştirilen kakao meyvesinin çekirdekleri ayıklanır ve fermente işlemine tabi tutulur.
  • Kakao çekirdekleri kurutulur, kavrulur ve sonrasında dış zarlarından ayıklanır. Elde edilen bu mahsul kakao parçacıkları veya nibstir.
  • Kakao parçacıkları farklı işlemlerden geçer ve kakao kitlesi oluşturulur. Bu kakao kitlesi preslenir ve böylece yapısındaki yağ ayrıştırılır ve kakao yağı elde edilir. Kalan posa ise kakao tozudur.